2014. április 3., csütörtök

Szabad akarat

Henry Chinaski: Az elemi részecskék halmazának viselkedése statisztikus valószínűségek szerint determinált, de az egyes kvantumrészecskék esetén nincs kauzalitás.
Lehet ez a tény a szabad akarat forrása?

Kovacs Nocraft Jozsefne: Roger Penrose szerint igen. 
Én inkább azt a kérdést tenném fel, vajon a véletlen lehet-e bármiféle akarat megnyilvánulása.

liberum arbitrum: Racionális lény az ember? Létezik szabad akarat vagy csupán egy számunkra átláthatatlanul bonyolult szoftvert futtat az agyunk? Terjed mostanában az a magyarázat, hogy a tudattalanul meghozott döntéseinkhez, csak később gyárt önigazolást agyunk. Összességében tehát az az illúzió marad meg bennünk, mintha mi hoztuk volna meg a döntést és meg is tudjuk magyarázni, hogy miért éppen úgy döntöttünk ahogy, de valójában a döntés már korábban megszületett, mint az önigazoló magyarázat. Erre a tényre műszeres bizonyítékaik vannak az agykutatóknak.

Henry Chinaski: Ha nincs szabad akarat, akkor csupán a szabad akarat illúziójának vagyunk a rabjai. Ebből az állításból pedig igen érdekes következtetések adódnak. Értelmetlenné válik a szeretet, a morál, a felelősség, az erkölcs, a bűn és még számtalan más fogalmunk. 
Végső soron megkérdőjeleződik az élet értelme.

liberum arbitrum: Az életnek objektíven nincs értelme, de mivel ez elviselhetetlen gondolat lenne, ezért szubjektív értelmeket kreál az elménk. Ha megkérdőjeleződne az életünk értelme, akkor nem is akarnánk végigélni, és nem teljesítenénk be biológiai predesztinációnkat. Ezért az elménk célokat kreál, amit életünk értelmének vélhetünk. Egész életünk során tökéletesítgetjük személyiségünket és kultúránkat, amit aztán majd továbbadhatunk utódainknak. 
Az életnek objektíven nincs értelme, de szubjektíven találhat benne az egyén értelmet.

Henry Chinaski: A kultúra tehát mindazon dolgok összessége, amivel eltereljük a figyelmet életünk értelmetlenségéről?
Csupán biológiai célja van az életünknek?
Ugyan úgy, mint egy baktériumnak?
Kiábrándító!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése